Το Έργο & οι Στόχοι του PreConAgri

Βασικός Στόχος

To έργο PreConAgri στοχεύει στην υλοποίηση και αξιολόγηση υπό πραγματικές συνθήκες παραγωγής ενός εναλλακτικού σχήματος καλλιέργειας για το σιτάρι, το οποίο θα ενσωματώνει:

→ Μεθόδους Γεωργίας Διατήρησης (Conservation Agriculture) που περιλαμβάνουν την ελάχιστη ή μηδενική κατεργασία του εδάφους (minimum tillage, no-tillage), την εφαρμογή αμειψισπορών και τη μόνιμη εδαφυτοκάλυψη με βλάστηση και υπολείμματα (mulching)

→ Τεχνικές Ευφυούς Γεωργίας (Smart Agriculture) διαφορικής λίπανσης και ελεγχόμενης διέλευσης των μηχανημάτων (CTF) με παράλληλη εκτίμηση των βέλτιστων διαδρομών μέσα και έξω από τα αγροτεμάχια

Η υιοθέτηση των πρακτικών αυτών αναμένεται να μειώσει την επίδραση της συμβατικής γεωργίας στην υποβάθμιση των εδαφών και στη νιτρορύπανση.

Τα προβλήματα
που στοχεύουμε

α) Υψηλή διαβρωσιμότητα των εδαφών εξαιτίας του επικλινούς ανάγλυφου σε μεγάλο τμήμα των γεωργικών εκτάσεων και της εντατικής μηχανικής κατεργασίας που παραδοσιακά αυτές υφίστανται.

β) Συμπίεση από την καταστροφή της δομής λόγω της εντατικής κατεργασίας και της συχνής και άτακτης διέλευσης των μηχανημάτων. Τα εδάφη στην Ελλάδα βρίσκονται σε μεγάλο βαθμό υπό καθεστώς κινδύνου διάβρωσης και συμπίεσης. Οι κίνδυνοι αυτοί αναμένονται να αυξηθούν σημαντικά στο άμεσο μέλλον λόγω της κλιματικής αλλαγής που επιφέρει αύξηση της έντασης και της συχνότητας ακραίων καιρικών φαινομένων (π.χ. ραγδαίες βροχοπτώσεις), η οποία σε συνδυασμό με τις μη βιώσιμες καλλιεργητικές πρακτικές (συχνή άροση, άτακτη διέλευση μηχανημάτων στον αγρό κλπ.) αναμένεται να οδηγήσει σε περαιτέρω υποβάθμιση της ποιότητας η ακόμη και να καταστήσουν μεγάλες εκτάσεις άγονες, ακατάλληλες για γεωργική χρήση μειώνοντας το παραγωγικό δυναμικό της χώρας.

γ) Μη ορθολογική χρήση των αζωτούχων λιπασμάτων η οποία πέρα από την αύξηση του κόστους παραγωγής οδηγεί στην ρύπανση των επιφανειακών και υπόγειων υδάτων με νιτρικά. Επίσης σήμερα, η χρήση των αζωτούχων λιπασμάτων συνδέεται και με ένα άλλο σημαντικό πρόβλημα που είναι οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου. Η παραγωγή ανόργανων αζωτούχων λιπασμάτων είναι μια ιδιαίτερα ενεργοβόρος διεργασία που συνοδεύεται από σημαντικές εκπομπές CO2 στην ατμόσφαιρα, ενώ η υπερχρήση τους οδηγεί σε αύξηση εκπομπών Ν2Ο που αποτελεί αέριο σχεδόν 300 φορές πιο επικίνδυνο από το CO2 ως προς την υπερθέρμανση του πλανήτη.

δ) Αυξημένη κατανάλωση καυσίμων και οι αντίστοιχες εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου που μέσω του PreConAgri θα μειωθούν σημαντικά. Η Ε.Ε. εξάλλου απαιτεί τη μείωση εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου κατά 30% έως το 2030 και η εφαρμογή αειφόρων καλλιεργητικών πρακτικών στη γεωργία μπορεί να βοηθήσει σημαντικά προς αυτή τη κατεύθυνση.

Η προσέγγιση

Αναμένεται ότι ο συνδυασμός της Γεωργίας Διατήρησης με την Έξυπνη Γεωργία θα προσφέρει λύσεις στα ανωτέρω προβλήματα.

Γεωργία Διατήρησης:
Μείωση κατανάλωσης ορυκτών καυσίμων για τη προετοιμασία των εδαφών και της ενσωμάτωσης του ατμοσφαιρικού CO2 ως οργανικού άνθρακα στο έδαφος
Συνεισφορά στην προσαρμογή της γεωργίας στην κλιματική αλλαγή μέσω της βελτίωσης της γονιμότητας, της αποτροπής της διάβρωσης και της ενίσχυσης της βιοποικιλότητας του εδάφους μέσω της μείωσης της διατάραξης και της αύξησης της οργανικής ουσίας που αποτελεί υπόστρωμα ανάπτυξης των μικροοργανισμών αλλά και της διατήρησης του εδαφικού νερού
Αμειψισπορές για την βελτίωση της διαχείρισης γεωργικών εδαφών μέσω καλλιεργειών που αξιοποιούν διαφορετικά βάθη ριζοστρώματος και της χρήσης ψυχανθών που βελτιώνουν τη γονιμότητα

Έξυπνη Γεωργία:
Διαφορική λίπανση για την εφαρμογή της ακριβούς ποσότητας λιπασμάτων που απαιτούνται, μειώνοντας τη συνολική ποσότητα εφαρμογής χωρίς να μειώνεται η διαθεσιμότητα θρεπτικών συστατικών για την εκάστοτε καλλιέργεια
Ελεγχόμενη διέλευση μηχανημάτων με παράλληλη εκτίμηση των βέλτιστων διαδρομών, τεχνική που αποτελεί μια σημαντική πρωτοτυπία σε διεθνές επίπεδο και για την Ελλάδα που χαρακτηρίζεται από τον κατακερματισμένο γεωργικό κλήρο έχει ιδιαίτερη σημασία, διότι η μετάβαση μεταξύ των διαφορετικών αγροτεμαχίων απαιτεί πολύ χρόνο και αυξάνει την κατανάλωση καυσίμου.